SAOB
Svenska Akademiens ordbok
publicerad: 1943  
MARMELAD mar1mela4d, r. l. m.; best. -en; pl. (i bet.: olika slag av marmelad) -er.
Ordformer
(marma- 15811671. marme- 1557 osv. marmer- 1637. marmo- 15781758. -lad(h) 1578 osv. -lada 15811629. -lade 15601890. -lagh 15781637. -lot 1580. -låda 1584. -låde 15571584)
Etymologi
[liksom t. marmelade, eng. marmalade, av fr. marmelade resp. port. marmelada (span. mermelada), till port. marmelo, kvittenäpple, av lat. melimelum, av gr. μελίμηλον, ”honungsäpple”, kvittenäpple, av gr. μέλι, honung (se MELASS), o. μῆλον, äpple (se MELON)]
med socker inkokad, mer l. mindre fast, geléartad massa av vissa slags frukter (urspr. av kvittenäpplen), stundom (med tillsats) av morot o. d. Marmelad i bitar. En bit marmelad. TullbSthm 5/9 1557. Sedan iagh slutit mitt brefv, så bekom iagh marmeladen medh pommerantzskalen. Carl XII Bref 163 (1716). Cook 2Resa Föret. 6 (1783; om marmelad av morot, använd ss. laxeringsmedel). Högstedt KokB 587 (1920). — jfr APELSIN-, APRIKOS-, CITRON-, FRUKT-, HALLON-, KÖRSBÄRS-, PLOMMON-, ÄPPLE-MARMELAD m. fl.
Ssgr: MARMELAD-ASK. jfr -burk; ofta av glas l. porslin. VDAkt. 1699, nr 213.
-BEREDNING.
-BIT.
-BURK. med l. för marmelad. —
-FABRIK.
-SKED.
-SKÅL.
Spoiler title
Spoiler content