SAOB
Svenska Akademiens ordbok
publicerad: 2021  
XYLOS ksylå4s, äv. sylå4s, r. l. m. (SAOL (1950) osv.) l. n. (tillf., Lindskog (1997) osv.); best. -en.
Etymologi
[jfr t., eng., fr. xylose; bildat till gr. ξύλον (se XYLO-) med den i namn på kolhydrat vanliga ändelsen -os. — Jfr XYLITOL]
kem. benämning på enkel sockerart som vanl. förekommer i frukt o. grönsaker l. utvinns ur trä l. halm o. d.; jfr TRÄ-SOCKER. KemT 1895, s. 166. Odlas svamparna på ett substrat innehållande xylos, så upplagras mera pentosaner i deras celler än vid närvaro av rörsocker. LAHT 1923, s. 639. Xylitol .. är, liksom sorbitol, en sockeralkohol som framställs ur sockerarten xylos. RådRön 2016, nr 2, s. 11.
Spoiler title
Spoiler content