publicerad: 1904
CHARKUTERI ʃar1kɯteri4 l. -ku-, ngn gg -ky-, äfv. 01—, n.; best. -et, äfv. -t; pl. -er.
Etymologi
[af fr. charcuterie, af charcutier, eg. person som handlar med kokt kött, charkuterist, af ä. fr. char, fr. chair, f. (jfr SKÄR, adj.2), af lat. caro, kött (jfr KARNEVAL), o. fr. cuite, kokt (jfr BISKVI), p. pf. f. af cuire, koka, af lat. coquere (se DEKOKT o. KOKA, v.). — Jfr ex. fr. Noreen under CHARKUTERIBOD]
affär för beredning o. försäljning af köttvaror m. m., ss. salt kött, kokt skinka, korf osv. Charcuteri .. fläsk- och korfhandel, köttbod, gårkök .., ofta lika med Delikatesshandel. G. Dalin (1871). Charkuteri, .. Lager af alla sorters finare Korf och Köttvaror. Gbgs adr.- o. industrikal. 1878, Annonsafd. s. 130. GHT 1898, nr 233 D, s. 2.
Ssgr: CHARKUTERI-AFFÄR1003~, äfv. 0103~02. Charkuteribiträde med flerårig vana i Charkuteriaffär. SDS 1901, nr 30, s. 4. —
-ARBETARE~0200. arbetare i charkuteri(verkstad); jfr CHARKUTERIST. GHT 1897, nr 48 B, s. 4. SD(L) 1902, nr 30, s. 3. —
-BOD~2. Skinkan, som var från den tyska charkuteriboden. Backman Dickens Pickw. 2: 44 (1871). Folkliga uttryck såsom skärkötteribod för charkuteribod. Noreen Spr. stud. 1: 40 (1895). —
-HANDLARE~200. charkuterist; jfr föreg. Gbgs kal. 1868, Adressafd. s. 117. Hedenstierna Fru W. 190 (1890). —
-VARA~20, sbst. om kokt, rökt l. på annat sätt tillagadt kött (som är till salu i charkuteriaffär); i sht i pl. Tillverkning af Korf- och Charcuterivaror. En .. anvisning att .. tillreda, salta och röka .. kött- och fläskvaror. AHB 58 (1871; boktitel). Hemmets kokbok 381 (1903; öfverskrift). —
Spoiler title
Spoiler content