SAOB
Svenska Akademiens ordbok
publicerad: 1950  
OLEOMARGARIN ol1eomar1gari4n l. ωl1- l. å1- l. ω1-, l. -eω- l. -eå-, l. 300~102, n., äv. r. l. m.; best. -et, ss. r. l. m. -en.
Etymologi
[jfr t. oleomargarin, eng. oleomargarine; av fr. oléomargarine, bildat till oléine (se OLEIN) o. urspr. använt ss. beteckning för ett ur olivolja erhållet ämne, som ansågs vara en förening av olein o. ”margarin” (se d. o. 1)]
(i fackspr.) ur talg urskilt lättsmält fettämne, använt i sht till beredning av margarin; äv. om margarin vari dylikt fettämne ingår. LAHT 1885, s. 110. 2UB 4: 346 (1899; om margarin). Oleomargarin påminner om smör till såväl konsistens som smak. NoK 99: 150 (1931).
Ssg: OLEOMARGARIN-SMÖR. (†) margarin berett av oleomargarin. LAHT 1885, s. 109. Grotenfelt Mejerih. 151 (1886).
Spoiler title
Spoiler content