publicerad: 1929
Ordformer
(gös (gi-, j-) 1689 osv. göss 1523—1540. göös 1609—1685)
Etymologi
[sv. dial. gös, gys; i avljudsförh. till fsv. (Västgötalagen) gyus, gös, sv. dial. (Värml.) jȳs, ä. d. gys; sannol. eg. vbalsbst. till ett verb motsv. sv. dial. (Gotl.) gjausa, vara ostadig l. ”rasvild” l. yr, isl. gjósa, strömma fram, o. avseende det förhållandet att maginnehåll (på grund av simblåsans utvidgning) brukar rinna ut gm munhålan, då fisken dragits upp; jfr t. dial. guse, fisken Gobio gobio (Lin.), sandkrypare, göse, giese, fisken Leuciscus albiensis Val., färna, ävensom nor. gjörs, gjöss, gös (jfr GÄRS). — Jfr GÖS, sbst.2]
1) den till gössläktet hörande fisken Lucioperca lucioperca (Lin.); i sg. äv. i koll. anv., ävensom ss. ämnesnamn l. ss. benämning på anrättning av gösens kött. Kokt, stekt gös. GR 1: 151 (1523). Palmcron SundhSp. 108 (1642). En Holländsk sill på supen följer, / Buljong och gös (osv.). Lidner 2: 81 (c. 1790). Gösen är en mycket värderad fisk med hvitt, fast och fintrådigt kött. Hagdahl Kok. 366 (1879). Gösen .. påminner till kroppsformen om aborren, men är betydligt mera långsträckt. NF (1882). TurÅ 1915, s. 366. — särsk. i uttr. stum l. dum som en gös, se GÖS, sbst.2 4.
Ssgr (till 1; i sht i fackspr.) GÖS-FILÉ. kok. jfr FILÉ, sbst.1 4. Gös-Fileter med Pepparrot. Sjöberg Singstock 174 (1832). —
-ODLING. abstr. o. konkret. Vi besågo den nyanlagda gösodlingen. Gösodling i stor skala. PT 1907, nr 4 A, s. 3. —
-SLÄKTE(T). zool. det till abborrfiskarna hörande släktet Lucioperca Flem. Nilsson Fauna 4: 22 (1852). 1Brehm III. 1: 193 (1876). —
-YNGEL. TIdr. 1882, s. 14.
Spoiler title
Spoiler content