SAOB
Svenska Akademiens ordbok
publicerad: 1937  
KONFEKTYR kon1fäkty4r, äv. -fek-, r. l. f.; best. -en, äv. -n; pl. -er.
Ordformer
(förr äv. skrivet confect-. -fecteurer, pl. 1670c. 1750. -fecturer (-fekt-), pl. 16361851. -fektyr 18471925. -fektyrer (-fect-), pl. 1745 osv.)
Etymologi
[jfr d. konfekture; i anslutning till KONFEKT gjord ombildning av fr. confiture (se KONFITYR)]
sockerbakvärk o. d. av finare slag; numera i sht handel., i pl., sammanfattande, om mindre sockerbageriprodukter (konfekt, choklad i bitar, karameller, syltade o. kanderade frukter o. d.); jfr KONFEKT 1, KONFITYR. SthmStadsord. 1: 50 (1636). (Den polske ambassadören) blef .. tracterat medh 10 rätter förutan confecturer. Rudbeck Bref 373 (1699). Nyrén Charakt. 107 (1780). Grafström Kond. 11 (1892). — jfr CHOKLAD-, CITRON-, SOCKER-KONFEKTYR.
Ssg (handel.): KONFEKTYR-AFFÄR. konkret. GbgAdrIndKal. 1914, s. 733. Frukt- och konfektyraffär. Därs. 1934, nr 58, s. 27.
Spoiler title
Spoiler content